Psalterio Ensemble - ''Ιωνία Αιώνια'' στο ΔηΠεΘε Αγρίνιου 2022



Psalterio Ensemble - ''Ιωνία Αιώνια'' στο ΔηΠεΘε Αγρίνιου
Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2022

Απόηχος της μουσικής παράστασης και φωτογραφικό υλικό

Στο πλαίσιο συμπλήρωσης  100 χρόνων από την μικρασιατική καταστροφή το μουσικό σχήμα Psaltério ensemble σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου  και παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Aγρινίου

παρουσίασε τη μουσική παράσταση ΄΄ Ιωνία Αιώνια΄΄. 


Σκοπός η αναβίωση των γεγονότων της καταστροφής στη μνήμη του κοινού. Μια παράσταση που προέβαλλε τις αντιθέσεις δυο κόσμων που κυριαρχούσαν στη Σμύρνη της τότε εποχής. Από τη μια, η αίγλη του τότε παραδείσου της Ανατολής, η πλουσιοπάροχη ζωή των κατοίκων της και από την άλλη το ολοκαύτωμα των τόπων και των κορμιών, οι στάχτες και το άδικο αίμα των γενοκτονιών.

Το ταξίδι  στη δακρυσμένη Μικρασία πραγματώθηκε μέσω της παραδοσιακής μουσικής. Τα νοσταλγικά σμυρναίικα τραγούδια φωτογράφισαν το κοινωνικό, πολιτικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό γίγνεσθαι της εποχής. Το πεντάγραμμο συνδιαλέχθηκε  με την πρόζα, την γλαφυρότητα και την συγκινησιακή φόρτιση που προσφέρει η ενσάρκωση ιστορικών κειμένων μέσω της αφήγησης. Από τον πρωτότυπο  αυτό συγκερασμό αναδύθηκαν συναισθήματα χαράς, υπερηφάνειας, καημού  ταξιδεύοντας νου και καρδιά στα ματωμένα χώματα της  Μικρασιάς. Ως σχήμα θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της παράστασης αυτής και συγκεκριμένα:

Το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου για την παραγωγή της παράστασης.

Τον Δημήτρη Καμπόλη που μας πλαισίωσε αρμονικά με την πολίτικη λύρα. Την ενδυματολόγο μας Δήμητρα Παπαλέξη,  τον Αντώνη Χαμαλέτσο για την υπέροχη φωτογράφιση της παράστασης, τον Αποστόλη Σπυριλιώτη - τον Νίκο Καλαμπαλίκη και την ομάδα τους για την ηχητική κάλυψη,  τον  Δημήτρη Παπαδάκη για τον φωτισμό, την Βασιλική  Λιούλιου και Νεκταρία  Ζήση για την τεχνική υποστήριξη, τον Γιάννη Σταμπέλο για την πρόζα και την σκηνοθεσία και όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.

  Psalterio Ensemble
- Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου: πιάνο , κανονάκι, φωνή.
- Χρήστος Ζήσης: ούτι, κιθάρα, τζουμπούς, φωνή.
- Γιώργος Λιούλιος: κρουστά

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages