Συνεντευξη στη Λαμπριανα Κυριακου και το Avecnews.gr

Συνέντευξη στη Λαμπριάνα Κυριάκου
και το Avecnews.gr
Tετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016


Χαρισματική,  ωραία φωνή, βελουδένια. Μουσικός, ερμηνεύτρια μα πάνω απ όλα Καλλιτέχνης η Μικαέλλα Παπαχρυσάνθου.
Γεννημένη στο χρυσοπράσινο φύλλο. Ζει στην Ελλάδα τα τελευταία  χρόνια. Ετοιμάζει το νέο της δίσκο και συχνά εμφανίζεται σε διάφορα στέκια της Αθήνας αλλά και της Θεσσαλονίκης.  Την συνάντησα  πρόσφατα με αφορμή τις εμφανίσεις της στο  Giocondart στα Άνω Ιλίσια αλλά και στην Μαύρη Τρύπα στη Θεσσαλονίκη.

μιλάει στη Λαμπριάνα Κυριακού

Να που ανταμώνουμε πάλι Μικαέλλα.

Λαμπριάνα μου σε ευχαριστώ για την τιμή. Χαίρομαι πολύ που ανταμώσαμε σήμερα.  Εύχομαι ολόψυχα καλό χειμώνα να έχουμε.

Γεννήθηκες στην Κύπρο;
Βεβαίως.  Ζω όμως στην Ελλάδα από το 2002. Είχα έρθει για μουσικές σπουδές στο ΑΠΘ στη Θεσσαλονίκη και έκτοτε ζω και δημιουργώ κυρίως στην Ελλάδα. Εμφανίζομαι, βέβαια  συχνά και στο εξωτερικό.

Άρα η μουσική σου  πορεία ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη;
Η μουσική πορεία ξεκίνησε από πάρα πολύ νωρίς στην Κύπρο. Σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησα να ασχολούμαι με το πιάνο. Από  8 - 9 ετών, ήμουν σολίστ στο τραγούδι. Και στα σχολεία και στα ωδεία αλλά και σε συναυλίες εκτός ωδείων - σχολείων.  Στα 15 μου και στα 17 μου χρόνια,  είχα γράψει μουσική για 2 θεατρικές παραστάσεις. Φυτώριο για μένα υπήρξε επίσης η παραδοσιακή χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Μόρφου. Εκεί συνεργαστήκαμε με Δόμνα Σαμίου,  Αλκίνοο Ιωαννίδη και Νίκο Παπάζογλου. Αυτούς πρόλαβα μέχρι το 2002 που ζούσα εκεί !


Και από το  2002,  οδεύεις προς  Θεσσαλονίκη.
Ακριβώς. Η Θεσσαλονίκη είναι αφετηρία για πολύ κόσμο. Εκεί λοιπόν σπούδαζα στο ΑΠΘ. Παράλληλα έκανα πιάνο, αρμονία, Βυζαντινή μουσική, φωνητική τοποθέτηση και το 2006 -εάν θυμάμαι καλα- είχα την πρώτη μου επαφή με το κανονάκι. Έγραψα μουσική για θεατρική παράσταση καθώς και για ταινία μικρού μήκους. Έκανα back vocals σε δισκογραφικές δουλειές. Δούλευα το πρωί σε δημοτικά σχολεία – δίδασκα μουσική. Δούλευα όμως και στη νυχτερινή Θεσσαλονίκη. Όμορφα χρόνια, τα εφόδια πολλά.. Το 2010 κατέβηκα στην Αθήνα. Εκεί συνέχισα να συμμετέχω στη δισκογραφία, αλλά και να διδάσκω το πρωί στα σχολεία. Είχα κάποιες αξιόλογες συνεργασίες επίσης. Παράλληλα φοίτησα στο μεταπτυχιακό ΕΚΠΑ ''Μουσική, Κουλτούρα και επικοινωνία''. Θέλησα τη μουσική να την κατοχυρώσω και ''ακαδημαϊκά'' που λέμε (γέλια).

Σχολείο και μαθητές ή σκηνή και κοινό;
(γέλια) Η κάθε πτυχή της μουσικής κρύβει τη δικιά της μαγεία. Μέχρι τώρα δεν έχω αποκλείσει κανένα από τα δύο.΄Αμα ο δάσκαλος βλέπει τους μαθητές του να προκόβουν και να τον ξεπερνούν κιόλας, τότε θα πρέπει να νιώθει ευτυχής. Απ΄την άλλη, η σκηνή – το πατάρι – η πίστα – το πάλκο ονόμασέ το όπως θες, έχει την επικοινωνία μέσω του perrforming. Το κοινό επικοινωνεί μαζί σου μέσω των συναισθημάτων που εσύ θα του δημιουργήσεις μέσα από τη μουσική σου.

Πιο πάνω ανέφερες,  βυζαντινή μουσική, κανονάκι.  Ποιοι είναι οι δεσμοί με την  ελληνική παραδοσιακή μουσική;
Σαφώς με αυτήν μπολιάστηκα. Με τα Λαϊκά ακούσματα και τις μουσικές της Σμύρνης της Μικράς Ασίας, της Πόλης και του Αιγαίου, που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην καλλιέργεια της φωνής και της αισθητικής μου. Παρόλα αυτά, τα jazz standards δεν με άφησαν ποτέ αδιάφορη. Είμαι επίσης τυχερή που εντρύφησα στην κλασική παιδεία από νωρίς. Τα τελευταία 4 χρόνια συνεργάζομαι στενά με το Βασίλη Γισδάκη που υπήρξε ο τελευταίος ερμηνευτής του Μάνου Χατζιδάκι. Τόσο το ρεπερτόριο του Μάνου όσο και οι στίχοι του Νίκου Γκάτσου, με έχουν συγκλονίσει. Τους αισθάνομαι δικό μου κομμάτι πια. Όλα λοιπόν συνθέτουν τη μουσική μου ταυτότητα.

Εν όψει της κυκλοφορίας του πρώτου σου single, ξεκινάς και τις χειμερινές σου εμφανίσεις.
Nαι. Το single θα φέρει το όνομα ΑΝΑΤΟΛΕΣ. Οι στίχοι καθώς και η μουσική ανήκουν στην Ανδριανή Ζαγγανά. Την ευχαριστώ που μου χάρισε και που μου εμπιστεύθηκε αυτά τα υπέροχα  κομμάτια. Και μακάρι να τα αγαπήσει κι ο κόσμος. Στις 22 Οκτωβρίου θα βρισκόμαστε στο Giocondart στα Άνω Ιλίσια και στις 28 Οκτωβρίου στη Μαύρη Τρύπα στη Θεσσαλονίκη. Με άλλη ομάδα μουσικών στην Αθήνα, με άλλη στη Θεσσαλονίκη. Όλοι οι συνεργάτες είναι αξιόλογοι άνθρωποι και μουσικοί. Αισθάνομαι τυχερή...


Τί θα ακούσουμε;
Σίγουρα Θα ακούσετε δύο κομμάτια από τις ΑΝΑΤΟΛΕΣ. Τραγούδια  και σκοπούς από την ελληνική παράδοση. Κομμάτια από το ρεμπέτικο φάσμα, από τα κλασικά λαϊκά μονοπάτια μέχρι τα σύγχρονα κομμάτια που είναι πιο παραδοσιακά. (γέλια). Ενορχηστρωτρικά, θα πειράξουμε και κάποια. Στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, θα παίξουμε και κάποια ξένα. Ε νομίζω αποκάλυψα πολλά. Τα υπόλοιπα θα τα ακούσετε από κοντά !

Ποια η γνώμη σου για την ελληνική μουσική πραγματικότητα;
Εξαρτάται σε ποιον χώρο αναφέρεστε. Πιο συγκεκριμένα;

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρομαι για τα προβλήματα που υπάρχουν  στο χώρο της δισκογραφίας.
Ωραία ερώτηση. Δύσκολη. Αρχικά, θέλω να μιλήσω για τη δισκογραφία. Στις μέρες μας γίνονται καλά τραγούδια. Το πιστεύω. Και δεν πρέπει να κρύβονται. Ευτυχώς τα μέσα μαζικής δικτύωσης βοηθούν στην προβολή των τραγουδιών αυτών.

Ποιο θεωρείς καλό τραγούδι;
Κατ' εμέ, τρία είναι τα βασικά συστατικά ενός καλού τραγουδιού. Πρώτον οι καλές μελωδίες. Δεύτερον οι προσεγμένες ενορχηστρώσεις και τρίτον οι στίχοι που θ' αγγίξουν την ψυχή. Το αμέσως επόμενο βήμα, είναι η σωστή παρουσίαση των τραγουδιών στον κόσμο. Από το studio, η εκφραστική φωνή σίγουρα θα πάει το κομμάτι ένα βήμα παραπέρα. Όμως στο live παίζονται πολλά. Εάν η φωνή του ερμηνευτή/της ερμηνεύτριας γίνει ένα με το κοινό, τότε όντως έχουμε να κάνουμε με ένα καλό τραγούδι. Με ένα τραγούδι που είναι επικοινωνιακό και θα αντέξει στο χρόνο.

Έχεις γίνει πρόσφατα μητέρα. Η ζωή σου άλλαξε υποθέτω. Σου πέρασε ποτέ από το μυαλό το δίλημμα οικογένεια ή καριέρα;
Ποτέ. Μετά τη γέννηση του γιου μου, η μουσική μου ζωή δεν έχει αλλοιωθεί σχεδόν καθόλου. Η μουσική πορεία συνεχίζεται κανονικά. Για μένα, δεν συγκρίνεται η δημιουργία οικογένειας με τη δημιουργία καριέρας. Ασύλληπτο βίωμα το να φέρνεις στον κόσμο ένα παιδί. Άλλες χαρές σου δίνει η καριέρα. Κι άλλες η οικογένεια. Κι άμα τα χρόνια περάσουν κι η καριέρα ίσως παλιώσει ή ίσως εντελώς χαθεί, τότε η οικογένεια εάν ζει με αγάπη και αλληλοσεβασμό, δεν θα χαθεί. Τουλάχιστον έτσι το έχω φιλοσοφήσει μέσα μου εγώ.

Μικαέλλα σε ευχαριστώ για το χρόνο σου. Εύχομαι καλή επιτυχία στις εμφανίσεις και αναμένουμε το πρώτο single.

Eγώ σε ευχαριστώ Λαμπριάνα μου! Αντεύχομαι πάντοτε επιτυχίες και σε σένα !


Πηγή:
http://avecnews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=29707%3A2016-10-12-15-54-28&catid=9%3A2011-06-02-22-37-03&Itemid=15


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Pages